logo
Offerte!
 • Rondreis Sardinie

Rondreizen Sardinië & accommodaties Sardinië

Sardinië, beleef een bijzondere rondreis

Sardinië is een schilderachtig eiland in de Middellandse zee. Het eiland is nog puur en ongerept en heeft een betoverende kustlijn van 1.800 kilometer lang. Maar naast strand heeft Sardinië ook gezellige steden, bijzondere natuurgebieden en historische bezienswaardigheden. Met een fly & drive of autorondreis Sardinië van Eva kom je op al deze bijzondere plekjes en geniet je volop van het Italiaanse eilandleven.

Wil je een reis op maat? Neem contact met ons op en we helpen je graag. Wij verzorgen de vakantie zoals jij hem in gedachten hebt!
Rondreis Sardinie

Reisaanbod Sardinië

Sardinië
Geografie, geologie en natuur
 • Sardinië is een eiland in de Middellandse Zee, ten zuiden van Corsica.
 • Het eiland heeft een oppervlakte van circa 24.000 km², iets kleiner dan Nederland of België.
 • Op 31 juli 2015 had Sardinië 1.659.072 inwoners.
 • Na Sicilië is Sardinië het grootste Italiaanse eiland.
 • Het eiland heeft een kustlijn van circa 1.800 km. met hagelwitte, lange zandstranden, idyllische baaien en azuurblauwe zee. Ruige en grillige rotspartijen van karst en graniet zijn door erosie fraai gevormd.
 • Benamingen voor Sardinië in andere talen zijn: Sardìgna en Sardìnnia (Sardijns), Sardegna (Italiaans) en Sardinia (Engels + Latijns).

  Sardinië meet van noord naar zuid 270 km en van oost naar west 150 km en ligt dichter bij Afrika/Tunesië (180 km) dan het vaste land van Italië (190 km).
  De hoogste bergtoppen van Sardinië zijn “Bruncu Spina” en “Punta Marmora” (1.830 meter hoogte) in het centrale, woeste Gennargentu gebergte dat in de winter vaak met sneeuw bedekt is. Bij de stad Fonni is zelfs een skilift. Deze omgeving is uitstekend geschikt voor excursies per jeep, mountainbiken en wandeltochten.
Sardinia Stintino
Ontdek Sardinië met Eva-Sardinia
Producent: Go to net Studios, in opdracht van Assessorato del Turismo, Artigianato und Commercio
Musiek: Saponaro Andrea, Valdès Gabriele


Een impressie van het bijzondere en mysterieuze Sardinië in 3 minuten.
Bezienswaardigheden Sardinië
Interessant om te bezoeken is bijvoorbeeld Tiscali, een “Nuraghe”-dorp in de holte van een berg die als schuilplaats diende. Ook “Gola su Gorroppu” in het Supramonte gebergte, de grootste canyon van Europa met metershoge gepolijste granietblokken, is erg mooi. Er zijn uitgestrekte heuvellandschappen, soms bezaaid met kurkeiken, bevolkt door grazende schapen en geiten, afgewisseld met vlakke gebieden, ooit onttrokken aan moerassen.

Sardinië heeft een uitzonderlijke, ongerepte natuur. Bijzonder is de “Giara di Gesturi”, een hoogvlakte met bossen, waar kleine wilde paarden, Sardijnse herten en moeflons leven.
Er is op Sardinië ook veel te beleven voor kinderen met hun ouders, lees meer over uitstapjes met kinderen in Sardinië.
Sardinia Gennargentu
Taal en sociale aspecten
Sinds de 18e eeuw is het Italiaans ingevoerd als hoofdtaal en wordt op Sardinië algemeen gesproken. Sardinië heeft een eigen taal, het Sardijns. Een antieke Romeinse taal, die onderverdeeld wordt in 4 hoofddialecten uit de streken Sassari, Gallura, Logodoro en Campidano. De uitspraak klinkt als Latijn en Spaans. Rond Alghero spreekt men een variant dat sterk verwant is aan het Catalaans. Voorts kent elke regio zijn eigen dialecten.

Na een lange periode van achterstelling door Italië, is Sardinië in 1948 autonome regio geworden en is nu verdeeld in 8 provincies: Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio-Campidano, Oristano, Sassari, Nuoro, Olbia-Tempio en Ogliastra.
Sardinie Supramonte
Economie
De van oudsher belangrijkste activiteiten op het eiland Sardinië zijn landbouw (graan, fruitteelt, citrus, druiven en olijven) en veeteelt (schapen, geiten en varkens). De Sardijnse geiten- en schapenkaas “pecorino” zijn bijzonder smakelijk. De wijnproductie op Sardinië wordt steeds belangrijker. Sardijnse olijfolie uit Alghero en Sassari, heeft een hoge kwaliteit. Er wordt veel vis gevangen, tonijn, zeebaars, harder waarvan de kuit, "bottarga" genaamd, een Sardijnse lekkernij is. Belangrijke vishavens zijn: Cagliari, Carloforte, San Antioco, Cabras, Alghero en Tortoli. De kurkproductie is sterk gemoderniseerd. Marmer en graniet wordt op Sardinië in de bouw gebruikt en voor export. Het toerisme op Sardinië is een sterk opkomende economische ontwikkeling. Deze begon aan de Costa Smeralda en heeft zich in hoog tempo ontwikkeld naar plaatsen als Arbatax, Alghero, Stintino, San Teodoro, Pula, Villasimius, Bosa en Porto Polo (watersport- en surfparadijs).
Sardinie
Historie en Archeologie
Sardinië (in de oudheid Ichnusa genaamd) heeft door de eeuwen heen vele vreemde overheersers gekend (o.a. Feniciers, Romeinen, Vandalen). Sporen daarvan kun je terug vinden over het hele eiland. Op Sardinië zijn 7.000 restanten van de mystieke, fascinerende Nuraghe torens. Deze verdedigings-woontorens uit de prehistorische bronstijd en ijzertijd, dateren van 2.000 tot 200 jaar voor Christus. Ze staan verspreid over het hele eiland. De bekendste Nuraghe complexen van Sardinië zijn Su Nuraxi bij Barumini en Losa bij Abbasanta. In de archeologische musea in Cagliari, Sassari en Nuoro zijn fraaie opgegraven artefacten, zoals bronzen beeldjes en gebruiksvoorwerpen te bezichtigen.
Overal op Sardinië vind je Domus de Janas (feeënhuizen), dat zijn prehistorische grafkamers. Deze door mensenhanden uitgehakte ruimtes in de rotsformaties worden gekenmerkt door rechthoekige openingen.
Romeinse ruïnes vind je in Tharros in het westen en Nora in het zuiden van Sardinië. Een goed geconserveerd Amfitheater kun je bezoeken in Cagliari. Ten noordoosten van Oristano liggen langs de Tirso rivier de Romeinse Thermen van Fordongianus met heet water bronnen, waarin de plaatselijke huisvrouwen nog dagelijks de was doen.
Sardinie Nuraghe
Sardijnse tradities, kunst, dans en muziek
Tijdens religieuze feestdagen kun je tradities meemaken, zoals het 4 dagen durende feest van San Efisio in de hoofdstad Cagliari (van 1 - 4 mei) en de paardrijd wedstrijden Sa Sartiglia in Oristano tijdens het carnaval. Ieder dorp en stadje op Sardinië heeft zijn eigen feesten (festa), klederdrachten, zang, dans en uitgebreide feestmaaltijden waarbij iedereen welkom is: de belangrijkste traditie van Sardinië is haar gastvrijheid! Fascinerend zijn de volksdansen (Balla Sarda) op Sardinië, die worden begeleid door typisch Sardijnse muziekinstrumenten zoals accordeon en launeddas (3-delige natuurfluit).
Moderne muziek en mengvormen worden gepeeld door popgroep Tazenda en jazztrompettist Paulo Fresu. Sardinië kent vele beroemde musici en bezit drie conservatoria: Cagliari, Sassari en Nuoro.
Belangrijke Sardijnse schrijvers, die ook in het Nederlands vertaald zijn, zijn o.a.: Grazia Deledda, Nobelprijs winnares (1924), Sebastiano Satta, Gavino Ledda (autobiografische roman Padre Padrone, verfilmd) en Marcello Fois.
Beeldende kunstuitingen zijn de fascinerend murales van Orgosolo, het beroemde bergstadje ten zuiden van Nuoro: je vindt er tientallen kleurrijke grote karikaturale muurschilderingen met een sociaal protestkarakter.
Sardinia Sant Efisio
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief